U bent hier:

In het kort: waarom de BOR van belang is

Wat is de mening van FBNed over bijvoorbeeld de kabinetsplannen of het openbaar aandeelhoudersregister?
Wat maakt dat beleid of wet- en regelgeving anders uitpakt voor familiebedrijven?
In hoeverre is er sprake van een gelijk speelveld voor familiebedrijven t.o.v. andere ondernemingsvormen?


Over deze en andere relevante vragen neemt FBNed regelmatig standpunten in en brengt deze onder de aandacht bij politici en beleidsmakers. HIeronder vind je onze standpunten.

10/09/2024

Familiebedrijven vormen het hart van de Nederlandse economie. Ze dragen substantieel bij aan werkgelegenheid, regionale ontwikkeling en innovatie. Met hun langetermijnvisie, focus op continuïteit en sterke verankering in lokale gemeenschappen dragen ze bij aan economische stabiliteit en sociale cohesie. Het is van het grootste belang dat we de continuïteit, financiële gezondheid en kracht van deze bedrijven beschermen, zodat zij hun bijdrage aan de brede welvaart en het verdienvermogen van ons land blijven leveren.

Bij voortzetting van het familiebedrijf door de volgende generatie is geen sprake van verkoop van het bedrijf. Bij opvolging door de nieuwe generatie ontvangen familieaandeelhouders dan ook geen geld, maar moeten ze wel belasting betalen. De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) heeft de noodzakelijke functie om de ongelijkheid tussen familiebedrijven en beursgenoteerde/ private equity bedrijven op te heffen en te voorkomen dat ondernemingsvermogen uit het bedrijf moet worden gehaald om de belasting te kunnen betalen. Het ondernemingsvermogen blijft dankzij de regeling binnen het bedrijf waardoor familiebedrijven kunnen blijven investeren, innoveren en bijdragen aan de brede welvaart van onze maatschappij.

Bekijk hier in het kort het belang van de BOR.

Leden