U bent hier:

Overal in Europa een BOR: Een gelijk speelveld voor familiebedrijven is ook internationaal van belang

Wat is de mening van FBNed over bijvoorbeeld de kabinetsplannen of het openbaar aandeelhoudersregister?
Wat maakt dat beleid of wet- en regelgeving anders uitpakt voor familiebedrijven?
In hoeverre is er sprake van een gelijk speelveld voor familiebedrijven t.o.v. andere ondernemingsvormen?


Over deze en andere relevante vragen neemt FBNed regelmatig standpunten in en brengt deze onder de aandacht bij politici en beleidsmakers. HIeronder vind je onze standpunten.

22/08/2024

Een gelijk speelveld voor familiebedrijven is ook internationaal van belang: overal in Europa hebben landen een soort BOR. In Brussel binnen de EU instituties gebruiken ze hiervoor de naam Transfer of Buisness. Een sterke BOR in alle Europese landen is in lijn met de oproep van de Europese Commissie uit 1994 en opnieuw bevestigd in 2023 om deze ‘Transfer of Business’ te faciliteren (European Commission, SME Relief Package, 2023). De Europese Commissie erkent dat familiebedrijven door (onbedoelde) fiscale regelingen fors kunnen worden benadeeld ten opzichte van andere niet-familiebedrijven en ten opzichte van concurrenten uit andere landen. Uit internationale benchmarks (o.a. van KPMG, EY en SEO) blijkt dat Nederland, ook na de recente aanpassingen van eind 2023 nog steeds achterblijft en onder het Europese gemiddelde ligt.

Het is dan ook zorgwekkend dat er in Nederland enkele hardnekkige misverstanden en onjuistheden over de BOR en de DSR rondgaan die de continuïteit en het vestigingsklimaat voor familiebedrijven aantasten. Terugdraaien van de eerder aangenomen verbeteringen en/of nieuwe wetgeving, zoals de beperking van de BOR/DSR voor kleinere aandeelhouders, zou tot een serieuze aantasting van de continuïteit van veel meer familiebedrijven leiden. Hun stabiliserende rol bij economische schommelingen wordt aangetast en zal het Nederlandse vestigingsklimaat ondermijnen. Het verdienvermogen wordt uitgehold, het welvaartsniveau wordt aangetast en Nederland zal verder zakken op de internationale ranglijsten. FBNed zet zich elke dag in om deze misverstanden weg te nemen bij politici en beleidsmakers. Om samen te zorgen voor een gelijk speelveld en een goed vestigingsklimaat voor Nederlandse familiebedrijven.

Leden