U bent hier:

Familiebedrijven in Nederland

Familiebedrijven in Nederland hebben meer impact dan je denkt en zijn daarom essentieel voor Nederland. Ze dragen flink bij aan de economie, zorgen voor veel werkgelegenheid, versnellen innovaties en hebben een grote maatschappelijke bijdrage (juni 2023).

De economische impact is groot. Familiebedrijven zijn de meest voorkomende ondernemingsvorm; 61% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Dat zijn er circa 285.000. Samen realiseren ze ruim een derde van de totale omzet en toegevoegde waarde van de Nederlandse economie.

Familiebedrijven zorgen voor duurzame werkgelegenheid. Met continuiteit als basis zijn familiebedrijven dé banenmotor voor de Nederlandse economie. 2,2 miljoen mensen in Nederland werken voor een familiebedrijf; dat is 44% van alle werknemersbanen. Er zijn 565 familiebedrijven met meer dan 250 werknemers. Deze bedrijven zorgen samen voor ruim 664.000 banen.

Innoveren met maatschappelijke impact, met minder input en meer opbrengsten. 4 op de 5 eigenaren zijn bereid van dividend af te zien om innovatie aan te jagen. 2 op de 3 eigenaren accepteren een jaar verlies in plaats van winst als dat innovatie stimuleert.

De meerwaarde die familiebedrijven hebben is blijvend. Vaak wordt gezegd dat het familiebedrijf in bruikleen is van de volgende generatie. De regionale betrokkenheid en duurzame impact* is groot.

18% van de familiebedrijven is 30 jaar of ouder. Het oudste familiebedrijf dateert uit 1621. 95% van de top-100 familiebedrijven staat geregistreerd als een erkend leerbedrijf.

Download hier de feiten en cijfers.

* Duurzaamheid bij familiebedrijven is een thema dat ook door de Verenigde Naties wordt onderkend, getuige het Family Business for Sustainable Development programma. Alle familiebedrijven kunnen meedoen, de pledge ondertekenen en zich meten op het gebied van de SDG's met andere familiebedrijven d.m.v. een tool.

Leden