U bent hier:

Persbericht FBNed: Reactie op Miljoenennota 2025

17/09/2024

Familiebedrijven blijven cruciaal voor economische stabiliteit en groei. Continuïteit oude familiebedrijven verder onder druk.

Langbroek, 17 september 2024 – FBNed, de Vereniging van Familiebedrijven in Nederland, verwelkomt de focus van de Miljoenennota 2025 op het versterken van het ondernemingsklimaat en de verduurzaming van het MKB, maar ziet ruimte voor verbeteringen die cruciaal zijn voor de continuïteit van familiebedrijven. De regering toont in haar plannen ambities om de economische groei te stimuleren en innovaties te ondersteunen, maar de uitvoering van deze plannen vraagt om specifieke maatregelen die familiebedrijven beter in staat stellen hun lange termijn impact voor economie en maatschappij te waarborgen.

Behoud en verbetering BOR/DSR cruciaal

In het belastingplan zijn nieuwe voorstellen opgenomen om de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de Doorschuifregeling (DSR) verder te versoberen. Deze voorstellen zijn deels bedoeld om oneigenlijk gebruik tegen te gaan, maar ze hebben desastreuze gevolgen voor duizenden familiebedrijven. Een voorspelbare regeling die de continuïteit van bedrijven ondersteunt en beleggers de toegang tot de regelingen ontzegt, is juist essentieel.

We zijn erg teleurgesteld dat het aangenomen amendement, die het mogelijk maakt voor kleine aandeelhouders van familiebedrijven om hun bedrijf over te dragen, is uitgesteld. Het voorleggen van de wet aan de Europese Commissie leidt naar verwachting tot grote vertraging. Er is geen sprake van staatssteun want een regeling zoals de BOR is overal in de EU van toepassing. Dit betekent concreet dat duizenden familiebedrijven in Nederland geen gebruik kunnen maken van de BOR en DSR, met desastreuze gevolgen voor de continuïteit van hun ondernemingen.

FBNed roept het kabinet op om snel duidelijkheid te bieden en deze regelingen te behouden en waar mogelijk te verbeteren, zodat bedrijven generaties lang kunnen blijven bijdragen aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

Verduurzaming van het MKB: familiebedrijven als drijvende kracht

Het kabinet heeft in de Miljoenennota opnieuw benadrukt dat verduurzaming hoog op de agenda staat, met specifieke aandacht voor het MKB. Familiebedrijven spelen een cruciale rol in deze transitie en zijn van nature duurzame investeerders dankzij hun langetermijnvisie en focus op de volgende generaties.

FBNed juicht het toe dat er middelen beschikbaar worden gesteld voor investeringen in groene technologieën en infrastructuur, maar dringt erop aan dat ook familiebedrijven optimaal toegang krijgen tot deze subsidies en investeringsmogelijkheden. Met name voor MKB-familiebedrijven is een betere toegang tot kapitaal nodig.

Industriebeleid moet gericht blijven op continuïteit en innovatie

Met het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie worden stappen gezet om bedrijven te ondersteunen in hun verduurzamingstrajecten. Familiebedrijven, die vaak stevig verankerd zijn in de industriële sector en in de regio, zijn bij uitstek geschikt om koplopers te zijn in deze transitie. Het industriebeleid moet echter niet alleen gericht zijn op vergroening, maar ook op innovatie en internationale concurrentiekracht. FBNed pleit voor gerichte steunmaatregelen die familiebedrijven ondersteunen bij hun innovatie-ambities, waardoor ze niet alleen nog duurzamer worden, maar ook internationaal kunnen blijven concurreren.

Meer investeringen in onderwijs en onderzoek noodzakelijk

Het kabinet geeft aan innovatie te blijven ondersteunen maar bezuinigt fors op onderwijs en onderzoek. Deze korte termijn focus is desastreus op de lange termijn. Als Nederland niet vol blijft inzetten op de voeding van lange termijn innovaties dan helpen we ondernemers en familiebedrijven niet.

FBNed roept het kabinet op om de budgetten voor excellent onderzoek te vergroten door een meerjarig investeringsprogramma op te zetten. Anders zal Nederland niet in staat zijn om de noodzakelijke 3% grens voor R&D te bereiken.

Geen nationale koppen op Europees beleid

De aankondiging dat het kabinet geen nationale koppen zal toevoegen aan Europese wetgeving wordt positief ontvangen door FBNed. Voor familiebedrijven is het verminderen van regeldruk van groot belang. Regeldruk zien familiebedrijven als de grootste hindernis om goed te blijven ondernemen. Het gelijk trekken van regelgeving met de Europese standaarden zorgt ervoor dat bedrijven eenvoudiger kunnen opereren binnen de Europese markt. FBNed roept het kabinet op om deze lijn door te zetten en te waarborgen dat er geen extra lasten worden opgelegd aan bedrijven.

Directeur Albert Jan Thomassen van FBNed: “De kabinetsplannen ondergraven de continuïteit van familiebedrijven die al generaties lang bestaan. Er is meer nodig om Nederland sterk te houden zodat wij ook aan toekomstige generaties een robuuste economie en een solidaire maatschappij overdragen”.

FBNed pleit voor een reële bedrijfsopvolgingsregeling waarin de BOR/DSR toegankelijk blijft voor alle familiebedrijven. We willen dat de Miljoenennota daadwerkelijk aansluit bij de behoeften van familiebedrijven. Wij pleiten voor snelle duidelijkheid over versterking van het industriebeleid, ondersteuning bij verduurzaming, middelen voor onderzoek dat lange termijn innovatie stimuleert en robuuste bedrijfsopvolgingsregelingen. Familiebedrijven vormen de ruggengraat van de Nederlandse economie en hebben een stabiliserende werking op economische recessies. Met de juiste ondersteuning kunnen zij deze positie blijven versterken.

Download het persbericht.

Voor meer informatie of een toelichting:
Albert Jan Thomassen, directeur vereniging FBNed Sandenburgerlaan 4a
3947 CS Langbroek
t: 085 073 19 73

Leden