U bent hier:

Minister beantwoordt kamervragen UBO

21/03/2022

Het Ministerie van Financiën heeft de antwoorden op de gestelde kamervragen omtrent het UBO-register gepubliceerd. Deze antwoorden kunnen van invloed zijn hoe en wanneer je de UBO-gegevens gaat aanleveren.

Drie punten vallen ons op:

  • De deadline voor het opgeven van de UBO-informatie blijft staan op 27 maart. Na die datum zal de handhaving beginnen. Deze zal risicogebaseerd zijn en zich hoofdzakelijk richten op juridische entiteiten met verhoogde witwasrisico’s, aldus de minister.
  • Afscherming van gegevens in het openbare gedeelte is alleen mogelijk als er sprake is van politiebescherming. De minister geeft hier meer ruimte: Je kunt je op voorhand melden bij de politie. De politie zal vervolgens een beoordeling maken van de dreiging. Als er volgens de politie sprake is van veiligheidsrisico’s dan is het beleid dat de gegevens afgeschermd worden. Gezien de ervaringen die wij doorgekregen hebben zal dit geen gestroomlijnd proces zijn. Voor degenen die het de moeite waard vinden is het wel een mogelijkheid, om in ieder geval voorlopig, niet in het openbare register te komen.
  • Indien de uitspraken van het Europese Hof tot nieuwe inzichten leiden dan zal de minister die overnemen.

Links naar de antwoorden

SGP
Antwoord op vragen van het lid Stoffer over het UBO-register | Tweede Kamer der Staten-Generaal
CDA
Detail 2022D10952 | Tweede Kamer der Staten-Generaal
VVD
Antwoord op vragen van de leden Heinen en Rahimi over het UBO-register | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Leden