U bent hier:

(Fiscale) Drempels studiefonds familiebedrijven voor kinderen van medewerkers opgelost

21/04/2020

(Fiscale) Drempels studiefonds familiebedrijven voor kinderen van medewerkers opgelost
Veel FBNed-leden voelen een grote verantwoordelijkheid voor en betrokkenheid bij hun werknemers. Het financieel helpen van studerende kinderen van medewerkers is misschien geen vanzelfsprekende taak voor werkgevers, toch wil een deel van onze leden dit graag doen vanuit verantwoordelijkheidsgevoel. Die ondersteuning leverde echter de nodige (fiscale) uitdagingen op. Die zijn nu, mede dankzij FBNed, opgelost.

Goed werkgeverschap
In politiek Den Haag is FBNed samen met een aantal leden het gesprek aangegaan over goed werkgeverschap. Daar kwam onder andere deze wens ter sprake om kinderen van werknemers financieel te helpen bij hun studie en de daarbij behorende belemmeringen. Met CDA’er Pieter Omtzigt als aanspreekpunt heeft FBNed zich in politiek Den Haag ingezet om deze fiscale drempels op te lossen. Dat is nu gelukt.

Leenstelsel
Het doel van een studiefonds is om scholing, vorming en studie van de kinderen van werknemers te bevorderen en te ondersteunen. Een studiefonds is gericht op de lange termijn (de volgende generatie) en is tegelijkertijd een uiting van waardering aan de medewerkers. Sinds de invoering van het leenstelsel in 2014, groeit de behoefte aan studiefondsen. Want het gevaar dreigt dat studenten steeds meer moeten lenen om hun opleiding te kunnen betalen. Bovendien zal doorleren voor sommige kinderen nu wellicht minder vanzelfsprekend zijn.

Mogelijkheden
De belastingdienst heeft onlangs verduidelijkt op welke wijze werkgevers kinderen van medewerkers financieel kunnen helpen en benoemt drie mogelijkheden.

  1. U geeft het kind van uw werknemer een zelfstandige studietoelage.
  2. U geeft de studietoelage aan uw werknemer en wijst het aan als eindheffingsloon binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling.
  3. U geeft de studietoelage via een studiefonds.

Van onze leden horen we dat een mix van de eerste en de tweede optie het meest voor de hand ligt.
(Meer informatie kunt u lezen op de website van de belastingdienst).

Wilt u ermee aan de slag?
Wanneer u lid bent van FBNed en overweegt om een studiefonds op te zetten, kunnen wij u in contact brengen met een van onze leden die hier al verder mee zijn. Zij vertellen u graag welke regels en procedures zij succesvol hanteren en welke reacties zij krijgen op hun initiatief. Neem hiervoor contact op met Stefan Tax. Stefan heeft binnenkort enige tijd ouderschapsverlof. Tijdens zijn afwezigheid kunt u bij interesse contact opnemen met Albert Jan Thomassen.

Leden