U bent hier:

Opvolging

Tegenwoordig is het steeds meer een trend om de juiste man of vrouw te kiezen met de interesse en kwaliteiten die nodig zijn om het familiebedrijf naar de volgende fase te brengen. Dit in tegenstelling tot de natuurlijke neiging een zoon of dochter te laten opvolgen. De leiding overdragen en overnemen is een proces waar familie en ondernemingsbestuur gemiddeld vijf tot tien jaar mee bezig kunnen zijn. Waar de opvolger grip moet krijgen, moet de overdrager loslaten. Opvolgen, hoe doe je dat?

Opvolging begint bij het ondersteunen van de volgende generatie in de besluitvorming om wel of niet uitvoerend of niet toe te treden tot het familiebedrijf. Een goed opvolgingsproces kent vijf essentiële vragen, wetende dat opvolging plaatsvindt op het gebied van leiding, eigendom en zeggenschap.

Lees meer over opvolging (voor FBNed-leden)

Opleidingen

 • My Way

  My Way is een persoonlijk leiderschapsprogramma waarin een combinatie van kennis en ‘best practices’ van het familiebedrijf, én de eigen persoonlijke ontwikkeling als leider geïntegreerd zijn. Het programma zorgt voor verdieping in het inzicht in jezelf als leider; wat voor een leider ben jij en op welke wijze wil je het bedrijf en het directieteam leiden? Je leert in welke situaties welke leiderschapsstijl effectief en resultaatgericht is. Je verbreedt daardoor je leiderschapsvaardigheden, niet alleen in het bedrijf maar ook in de familie.

Naar alle opleidingen

Artikelen

 • Vergelijking Europese bedrijfsopvolgingsfregelingen

  KPMG zorgt deze maand voor een heldere internationale vergelijking van bedrijfsopvolgingsregelingen. Deze zet de Nederlandse regeling goed in perspectief. Juist in deze tijd mag het concurrentievermog...

  Geplaatst: 22 oktober 2020
 • Brief aan de Eerste Kamer inzake UBO register

  De invoering van het UBO-register laat voorlopig op zich wachten. Het wetsvoorstel is nog niet aangenomen door de Eerste Kamer. De Eerste Kamer heeft een lijst met vragen over het wetsvoorstel ingelev...

  Geplaatst: 03 maart 2020

Leden