U bent hier:

Next generation

De volgende generatie is essentieel voor het voortbestaan van een familiebedrijf. De Nextgens zijn de toekomst van het familiebedrijf. Werkend, al dan niet in een leidende positie, of niet-werkend in het familiebedrijf. Vroeg of laat worden de Nextgens eigenaar en op die verantwoordelijkheid kunnen zij zich voorbereiden. Wat betekent het om eigenaar te zijn en welke verantwoordelijkheden komen hierbij kijken? Wat wil ik graag betekenen voor het familiebedrijf?
Vanaf 16 jaar zijn kinderen binnen FBNed welkom om samen met andere leeftijdsgenoten hun pad te verkennen. Dat klinkt jong, maar juist in deze fase van het ontdekken kunnen zij heel laagdrempelig contacten opdoen en meer kennis over familiebedrijven meenemen.

Waarom verbinden met andere jonge leden zo belangrijk is

Het onderhouden, ondersteunen en stimuleren van contacten en uitwisseling tussen jonge leden die gelijke ervaringen hebben binnen hun familie en bedrijf is ons doel. Dit alles in een vertrouwde omgeving. Zij leren van elkaar en elkaars kennis en vragen. Hierdoor kunnen zij zelf gefundeerde keuzes maken en een goede gesprekspartner zijn voor broers, zussen, neven, nichten en ook de ouders.

Activiteiten

Het aandeel van NextGens binnen FBNed is groot (40%) en daarom organiseren we veel diverse activiteiten voor onze leden tot 40 jaar.

  • Bedrijfsbezoeken
  • Themabijeenkomsten
  • Workshops
  • Rondetafelgesprekken met toonaangevende ondernemers
  • Stages en uitwisseling bij familiebedrijven in het buitenland
  • Jaarlijkse NxG Mini Summit
  • Internationale bijeenkomsten

Explorercommunity

Binnen deze groep maken we onderscheid in leeftijd. Voor de Explorers, leden van 16 tot 25 jaar, worden speciale bijeenkomsten georganiseerd om met hun leeftijdsgenoten van gedachten te wisselen en bekend te worden met de thematieken en uitdagingen in het familiebedrijf. Zij zijn nog aan het ontdekken en verkennen.

Met name tijdens de studie en eerste werkervaring oriënteren jongeren zich op hun toekomst en een mogelijke rol in het familiebedrijf. Met onze Explorercommunity bieden wij familieleden tussen de 16 en 25 jaar de gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar. Op deze manier stellen wij ze in staat om een bewuste keuze te maken over hun toekomst, omdat ze weten welke mogelijkheden een familiebedrijf met zich meebrengt. Het zien van deze mogelijkheden en hierover praten met leeftijdsgenoten levert vaak ook mooie gesprekken met ouders op. De vragen die kinderen aan hun ouders stellen gaan dieper en ouders voelen meer beleving en betrokkenheid. Ervaringen van een Explorer:

" Toen ik voor de eerste keer bij een Explorerbijeenkomst was, voelde het al gelijk goed. Allemaal leeftijdsgenoten die ook nog eens hetzelfde hadden als ik: een familiebedrijf. Ik kende nog niemand die dat ook had, dus ik vond het erg fijn om het er samen over te hebben."

Speciaal voor de Explorers organiseren we bedrijfsbezoeken, rondetafelgesprekken, themabijeenkomsten met gastsprekers die vertellen over hun ervaring binnen en buiten het familiebedrijf, basiscursussen inzicht in financiën van het familiebedrijf en informele activiteiten. Alle activiteiten worden gecoördineerd door de Explorercommissie, die op dit moment bestaat uit enthousiaste jonge FBNed-leden. Voor de communicatie wordt onder andere gebruik gemaakt van de Explorer WhatsAppgroep.

Je kunt je aanmelden voor deze community door een mail te sturen.

Lees meer over de Next Generation (voor FBNed-leden)

Artikelen

Leden