U bent hier:

Eigendom

Het zijn van trotse eigenaar van een familiebedrijf is een keuze. Eigenaren krijgen te maken met eigendomsstructuren, verschillende belangen, werkzame en niet-werkzame familieleden, eigendomstrategieën en familiedynamieken.

Voorafgaand aan het eigenaarschap vindt schenking, vererving of een andere aandelenoverdracht plaats. Bij elke (generatie)wisseling van eigenaar komt het eigendom in een nieuwe fase terecht, met eventueel onderlinge verschillen in eigendomsbelangen, zeker naarmate het aantal generaties binnen een familiebedrijf oploopt.

John Fentener van Vlissingen over eigenaarschap

“Ik ben de reder, ik bepaal waar het schip naartoe gaat, de kapitein bepaalt hoe het er komt” 

Verschillende typen eigenaren

We onderscheiden vier typen eigenaren, die samen een geheel vormen en een juiste visie voor het bedrijf en de familie kunnen bepalen. De vraag is welke rol iemand kan innemen binnen de kring van aandeelhouders en wat past bij de structuur van het eigendom. Niet alle eigenaren hoeven aan dezelfde kwalificaties te voldoen.

Lees meer over eigendom (voor FBNed-leden)

Opleidingen

  • Masterclass (toekomstige) aandeelhouders

    Deze interactieve masterclass heeft als thema: ‘hoe kan ik een goede aandeelhouder zijn in ons familiebedrijf?’
    We organiseren de masterclass voor familieleden die aandeelhouder van hun familiebedrijf zijn of worden. Aan de masterclass kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen uit verschillende families.

  • Basiscursus Inzicht in de financiën van het bedrijf

    Dit interactieve programma geeft (toekomstige) certificaat- en aandeelhouders zonder financiële achtergrond inzicht in de cijfers van hun familiebedrijf. Om de rol van certificaat- of aandeelhouder goed te vervullen is het van belang om de cijfers van het familiebedrijf te kunnen interpreteren. De cursus is modulair opgebouwd en bestaat uit een tweedaagse basiscursus en twee verdiepingsdagen.

Naar alle opleidingen

Artikelen

Leden