U bent hier:

Eigendom

Het zijn van trotse eigenaar van een familiebedrijf is een keuze. Eigenaren krijgen te maken met eigendomsstructuren, verschillende belangen, werkzame en niet-werkzame familieleden, eigendomstrategieën en familiedynamieken.

Voorafgaand aan het eigenaarschap vindt schenking, vererving of een andere aandelenoverdracht plaats. Bij elke (generatie)wisseling van eigenaar komt het eigendom in een nieuwe fase terecht, met eventueel onderlinge verschillen in eigendomsbelangen, zeker naarmate het aantal generaties binnen een familiebedrijf oploopt.

John Fentener van Vlissingen over eigenaarschap

“Ik ben de reder, ik bepaal waar het schip naartoe gaat, de kapitein bepaalt hoe het er komt” 

Verschillende typen eigenaren

We onderscheiden vier typen eigenaren, die samen een geheel vormen en een juiste visie voor het bedrijf en de familie kunnen bepalen. De vraag is welke rol iemand kan innemen binnen de kring van aandeelhouders en wat past bij de structuur van het eigendom. Niet alle eigenaren hoeven aan dezelfde kwalificaties te voldoen.

Lees meer over eigendom (voor FBNed-leden)

Opleidingen

 • Uitdagingen in het familiebedrijf

  Dit programma is voor families die willen werken aan belangrijke vraagstukken rondom continuïteit, opvolging, eigendom, bestuur en samenwerking. U leert elkaar op een andere manier beter kennen. U ontdekt hoe u er als familie in staat en wat u voor de toekomst van het familiebedrijf belangrijk vindt. Doordat u met andere ondernemende families aan dit programma deelneemt leert u ook van elkaar. 'Uitdagingen in het Familiebedrijf' biedt u als familie diepgaand inzicht en concrete handvatten voor de eigen situatie.

 • Ik, als eigenaar

  Een programma van 24 uur speciaal ontworpen voor de 'next generation' aandeelhouders in het familiebedrijf.  Als aandeelhouder ben je medeverantwoordelijk voor het familiebedrijf. Maar wat betekent die verantwoordelijkheid in de praktijk?

  Tijdens deze 24 uur combineren we kennis met elkaars ervaringen in familiebedrijven. De rode draad is werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Wie ben je als aandeelhouder, waar zit jouw kracht en wat zijn de in jouw groei en ontwikkeling?

 • Harvard Onderhandelen

  Deze workshop biedt tools vanuit de Harvard Onderhandelingsprincipes om naar de complexiteit van je uitdagingen te kijken en om vaardiger te worden in het onderhandelen met jezelf en je omgeving. Onderhandelen doe je dagelijks, vaak zonder dat je er bewust van bent. Afhankelijk van de context onderhandel je voor jezelf, voor de familie, het bedrijf of voor een bepaald doel. 

 • Inzicht in de financiën van het bedrijf

  Dit interactieve programma geeft (toekomstige) certificaat- en aandeelhouders zonder financiële achtergrond inzicht in de cijfers van hun familiebedrijf. Om de rol van certificaat- of aandeelhouder goed te vervullen is het van belang om de cijfers van het familiebedrijf te kunnen interpreteren. De cursus is modulair opgebouwd en bestaat uit een tweedaagse basiscursus en twee verdiepingsdagen.

 • Masterclass (toekomstige) aandeelhouders

  Deze interactieve masterclass heeft als thema: ‘hoe kan ik een goede aandeelhouder zijn in ons familiebedrijf?’
  We organiseren de masterclass voor familieleden die aandeelhouder van hun familiebedrijf zijn of worden. Aan de masterclass kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen uit verschillende families.

Naar alle opleidingen

Artikelen

 • Brief aan de Eerste Kamer inzake UBO register

  De invoering van het UBO-register laat voorlopig op zich wachten. Het wetsvoorstel is nog niet aangenomen door de Eerste Kamer. De Eerste Kamer heeft een lijst met vragen over het wetsvoorstel ingelev...

  Geplaatst: 03 maart 2020

Leden