Als eigenaar van het familiebedrijf ben je verantwoordelijk voor het aanstellen van de bestuurders en de leiders van het familiebedrijf.
- Hoe ontwikkel en selecteer je de beste leiders voor het bedrijf?
- En voor het bestuur zoals de RvC, STAK, familieholding, family office?
- Wat zijn de bevoegdheden, taken en verwachtingen van de directie?
- Wie vervult een leiderschapsrol binnen de familie?
- Wat is wijs leiderschap als eigenaar van het familiebedrijf?
- Welke kennis, ervaring en vaardigheden zijn er nodig voor de verschillende rollen?
- Hoe kun je daar naartoe groeien?
Al deze vragen helpen om bekwame mensen te kiezen en vooral ook om binnen de familie talenten te ontwikkelen tot bekwame leiders. Dat is waar opvolging over gaat en voor familiebedrijven die kijken naar de lange termijn is dat een continu proces. Waar liggen de talenten? Op welke gebieden moet iemand zich ontwikkelen om met verve de rol van opvolger te kunnen vervullen? En als die niet binnen de familie aanwezig zijn hoe houden we kijk op mensen uit het bedrijf of van buiten?
Het gaat erom de juiste man of vrouw te kiezen met de motivatie en kwaliteiten die nodig zijn om het familiebedrijf naar de volgende fase te brengen. De leiding overdragen en overnemen is een proces waar familie en ondernemingsbestuur gemiddeld vijf tot tien jaar mee bezig kunnen zijn. Waar de opvolger grip moet krijgen, moet de overdrager loslaten. Opvolgen, hoe doe je dat?
Opvolging begint bij het ondersteunen van de volgende generatie in de besluitvorming om wel of niet toe te treden in een leidende of bestuurlijke rol bij het familiebedrijf. Een goed opvolgingsproces kent vijf essentiële vragen, wetende dat opvolging plaatsvindt op het gebied van leiding, eigendom en zeggenschap.