U bent hier:

Bekwame leiders

Als eigenaar van het familiebedrijf ben je verantwoordelijk voor het aanstellen van de bestuurders en de leiders van het familiebedrijf. 

  • Hoe ontwikkel en selecteer je de beste leiders voor het bedrijf?
  • En voor het bestuur zoals de RvC, STAK, familieholding, family office?
  • Wat zijn de bevoegdheden, taken en verwachtingen van de directie?
  • Wie vervult een leiderschapsrol binnen de familie?
  • Wat is wijs leiderschap als eigenaar van het familiebedrijf?
  • Welke kennis, ervaring en vaardigheden zijn er nodig voor de verschillende rollen?
  • Hoe kun je daar naartoe groeien? 

Al deze vragen helpen om bekwame mensen te kiezen en vooral ook om binnen de familie talenten te ontwikkelen tot bekwame leiders. Dat is waar opvolging over gaat en voor familiebedrijven die kijken naar de lange termijn is dat een continu proces. Waar liggen de talenten? Op welke gebieden moet iemand zich ontwikkelen om met verve de rol van opvolger te kunnen vervullen? En als die niet binnen de familie aanwezig zijn hoe houden we kijk op mensen uit het bedrijf of van buiten?

Het gaat erom de juiste man of vrouw te kiezen met de motivatie en kwaliteiten die nodig zijn om het familiebedrijf naar de volgende fase te brengen. De leiding overdragen en overnemen is een proces waar familie en ondernemingsbestuur gemiddeld vijf tot tien jaar mee bezig kunnen zijn. Waar de opvolger grip moet krijgen, moet de overdrager loslaten. Opvolgen, hoe doe je dat?

Opvolging begint bij het ondersteunen van de volgende generatie in de besluitvorming om wel of niet toe te treden in een leidende of bestuurlijke rol bij het familiebedrijf. Een goed opvolgingsproces kent vijf essentiële vragen, wetende dat opvolging plaatsvindt op het gebied van leiding, eigendom en zeggenschap.

Lees meer over Bekwame leiders (voor FBNed-leden)

Evenementen

Opleidingen

  • Masterclass Generatiewisseling

    Hoe krijg je als ouder meer inzicht in de aanstaande generatiewisseling binnen je familiebedrijf? 
    Deze vraag staat centraal tijdens de interactieve masterclass Generatiewisseling. Het doel van de masterclass is dat deelnemers meer zicht krijgen op het integrale proces van overdracht. Waar begin je? Waar moet je aan denken? Hoe kun je het faseren?

  • My Way

    My Way is een persoonlijk leiderschapsprogramma waarin een combinatie van kennis en ‘best practices’ van het familiebedrijf, én de eigen persoonlijke ontwikkeling als leider geïntegreerd zijn. Het programma zorgt voor verdieping in het inzicht in jezelf als leider; wat voor een leider ben jij en op welke wijze wil je het bedrijf en het directieteam leiden? Je leert in welke situaties welke leiderschapsstijl effectief en resultaatgericht is. Je verbreedt daardoor je leiderschapsvaardigheden, niet alleen in het bedrijf maar ook in de familie.

  • Succesvolle niet-familie directeuren

    Niet-familie directeuren krijgen tijdens dit programma inzicht in hoe ondernemende families denken, wat de impact van de familie op de onderneming is en hoe de dynamieken tussen familie en onderneming werken. De ervaring leert dat het voor niet-familie directeuren niet altijd makkelijk is om - naast de verantwoordelijkheid en het goed vervullen van de directiefunctie - ook goed om te gaan met de dynamiek van de aandeelhouders en de betrokken familieleden. Dat maakt de rol voor de persoon zelf en voor anderen niet altijd even duidelijk.

  • Workshop Authentiek Leiderschap

    Deze workshop gaat over persoonlijk leiderschap. Over weten wie je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat. Eigenlijk gaat het over het ‘herontdekken van je missie’, en dit zo stevig voelen dat die missie de drijfveer wordt van je gedrag. Van hieruit ben je inspirerend voor mensen om je heen en werken mensen graag met je samen.

Naar alle opleidingen

Artikelen

Leden