U bent hier:

Succesvolle niet-familie directeuren

Niet-familie directeuren krijgen tijdens dit programma inzicht in hoe ondernemende families denken, wat de impact van de familie op de onderneming is en hoe de dynamieken tussen familie en onderneming werken.

Doelgroep

Dit programma is speciaal ontwikkeld voor directeuren en managers die werkzaam zijn in de directie van familiebedrijven, en die niet zelf tot de aandeelhoudende familie behoren.

Inhoud

De ervaring leert dat het voor niet-familie directeuren niet altijd makkelijk is om - naast de verantwoordelijkheid en het goed vervullen van de directiefunctie - ook goed om te gaan met de dynamiek van de aandeelhouders en de betrokken familieleden. Dat maakt de rol voor de persoon zelf en voor anderen niet altijd even duidelijk.

Door deelname aan het programma zal de niet-familie directeur de familie beter kunnen ondersteunen en uitdagen waar mogelijk. Hij/zij kan de verdere ontwikkeling en professionalisering van het familiebedrijf versnellen. Er ontstaat meer begrip voor wat in de familie speelt. Daarnaast kan hij/zij – waar dat speelt - een betere begeleider van de volgende generatie zijn.

Het programma start ’s middags met de introductie en kennismaking en loopt door tot na het diner.
Afwisselend worden, aan de hand van de ingebrachte thema’s en dilemma’s, concepten aangereikt en mogelijke oplossingen besproken.

Tijdens de tweede dag wordt ingegaan op:

  • Family Business Governance; hoe organiseren succesvolle families zich
  • Opvolging en generatiewisselingen; het voorbereiden van de volgende generatie, selectie en beoordeling van opvolgers
  • Werken met familieleden; samenwerken met de senior generatie, hoe ver moet je gaan, en hoe ‘close' kan je zijn
  • Mogelijke dilemma’s; functioneren van een familielid, conflicten tussen familieleden, wel of niet mede-aandeelhouder

Na deze workshop gaat iedere niet-familie directeur met een gericht actieplan naar huis.

Ter afsluiting komt de groep na een half jaar weer bijeen om gedurende de middag en avond de ervaringen te bespreken.

Data

6 september vanaf 12.00 uur ontvangst met lunch, (diner & overnachting inbegrepen)
7 september, 9.00 tot 17.00 uur 

Heb je interesse, maar schikken bovestaande dat je niet, neem dan contact op met Eveline Maas.

Inschrijving en kosten

Heb je interesse? Neem dan contact op met Eveline Maas.
Voor FBNed leden zijn de kosten voor een deelnemer € 2.495,- excl. BTW. Overnachting en diner zijn inbegrepen. De tweede deelnemer van hetzelfde familiebedrijf ontvangt een korting van 10% (excl. BTW).
Dit programma is ook toegankelijk voor familiebedrijven die geen lid zijn van FBNed. Voor hen geldt een toeslag van 25% (excl. BTW). Als het bedrijf binnen een jaar na de start van het programma lid wordt van FBNed, dan wordt deze toeslag verrekend met de contributie. 

Programmaleiders

Albert Jan Thomassen

Albert Jan is directeur van FBNd en al sinds 1986 actief in de wereld van familiebedrijven. Hij heeft zich ontwikkeld tot een expert in governance- en opvolgingsvraagstukken in familiebedrijven. Als docent en moderator ontwierp hij vele programma’s en workshops voor familiebedrijven, onder meer voor Tias Business School, de Rijksuniversiteit Groningen, FBNed en FBN International. Met Jacqueline van Zwol schreef hij het boek Het Familiestatuut.

 

 

Over Eveline Maas

Na ruim tien jaar ervaring opgedaan te hebben met families, hun bedrijven, hun vermogen en de uitdagingen die daarbij komen kijken bij ABN AMRO, zet zij haar kennis en ervaring in voor de FBNed-leden als Academie Manager. Naast het ontwikkelen en coördineren van opleidingen, workshops en forums is zij ook facilitator.

Reviews

Eerdere deelnemers zeiden over dit programma het volgende.

“Goede inhoudelijke training met een prettige mix van werken en ontspannen. Het leverde vragen op over mijn eigen functioneren en bracht mij inzicht.”
“Ervaringen uitwisselen met medecursisten in vergelijkbare posities en situaties was van zeer grote waarde.”
“Heel belangrijk om de context van familiebedrijven te begrijpen. Een must voor elke niet-familie executive.”

Terugblik deelnemer

Arjen Dekker, algemeen directeur van Scheepswerf Slob, was afgelopen november een van de deelnemers van het programma voor niet-familiedirecteuren. We blikten samen terug:

Hoe heb je het programma ervaren?

“Ontzettend positief. Omdat je met allemaal familiebedrijven bent, praat je snel op een vertrouwd niveau.  De opbouw van de dagen zat goed in elkaar. Je merkt dat erover is nagedacht. De bijdrage van Dirk Harm Eijssen vond ik waardevol.” 

Hoe heb je de interactie met de andere deelnemers ervaren? 

“Vanaf het begin was er een basis van vertrouwen en openheid. Het was een feest der herkenning.Ervaringen uitwisselen was prettig en leerzaam. We hebben allemaal op onze eigen manier uitdagingen waar we mee moeten omgaan.”

Wat heb je meegenomen in je dagelijkse praktijk?

“Ik ben nogal kritisch. Door de cursus heb ik meer begrip gekregen voor de familie. Ik snap beter dat het voor hen ook een worsteling is.”

Zou je de cursus aanraden?

“Jazeker, ik heb het zelfs al aan een aantal anderen aangeraden.”

Je doet ook mee aan het forum voor niet-familiedirecteuren, wat is je motivatie?

“De saamhorigheid, het leren van elkaar en de verfrissende blik die je krijgt.” 

Leden