Masterclass basisprincipes STAK
Er is een trend gaande naar toenemende professionalisering van STAK-besturen. Hierbij spelen vraagstukken als de samenstelling en rol van het STAK-bestuur en de interactie tussen familie, certificaathouders, directie en RvC.
Masterclass (toekomstige) aandeelhouders
Deze interactieve masterclass heeft als thema: ‘hoe kan ik een goede aandeelhouder zijn in ons familiebedrijf?’
We organiseren de masterclass voor familieleden die aandeelhouder van hun familiebedrijf zijn of worden. Aan de masterclass kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen uit verschillende families.Masterclass Generatiewisseling
Hoe krijg je als ouder meer inzicht in de aanstaande generatiewisseling binnen je familiebedrijf?
Deze vraag staat centraal tijdens de interactieve masterclass Generatiewisseling. Het doel van de masterclass is dat deelnemers meer zicht krijgen op het integrale proces van overdracht. Waar begin je? Waar moet je aan denken? Hoe kun je het faseren?My Way
My Way is een persoonlijk leiderschapsprogramma waarin een combinatie van kennis en ‘best practices’ van het familiebedrijf, én de eigen persoonlijke ontwikkeling als leider geïntegreerd zijn. Het programma zorgt voor verdieping in het inzicht in jezelf als leider; wat voor een leider ben jij en op welke wijze wil je het bedrijf en het directieteam leiden? Je leert in welke situaties welke leiderschapsstijl effectief en resultaatgericht is. Je verbreedt daardoor je leiderschapsvaardigheden, niet alleen in het bedrijf maar ook in de familie.
Het familiestatuut
Deze opleiding biedt inzicht in de opzet en de werking van een familiestatuut. Gedurende vijf dagdelen, verdeeld over anderhalf jaar, volgt u het programma. Parallel daaraan werkt u met uw familie aan de totstandkoming van het familiestatuut. Naast de aangeboden theorie worden, aan de hand van de ingebrachte thema’s en dilemma’s, mogelijke oplossingen besproken.
Deelnemers zitten in een groep met andere families om met en van elkaar te leren.Effectief handelen binnen de familiedynamiek
In een familiebedrijf speelt familiedynamiek altijd een rol. Je ziet deze dynamiek terug in hoe een familie samenwerkt; met elkaar, als eigenaars en in het bedrijf. Hoe beter de familiedynamiek is, hoe beter de samenwerking.
Basiscursus Inzicht in de financiën van het bedrijf
Dit interactieve programma geeft (toekomstige) certificaat- en aandeelhouders zonder financiële achtergrond inzicht in de cijfers van hun familiebedrijf. Om de rol van certificaat- of aandeelhouder goed te vervullen is het van belang om de cijfers van het familiebedrijf te kunnen interpreteren. De cursus is modulair opgebouwd en bestaat uit een tweedaagse basiscursus en twee verdiepingsdagen.
Succesvolle niet-familie directeuren
Niet-familie directeuren krijgen tijdens dit programma inzicht in hoe ondernemende families denken, wat de impact van de familie op de onderneming is en hoe de dynamieken tussen familie en onderneming werken. De ervaring leert dat het voor niet-familie directeuren niet altijd makkelijk is om - naast de verantwoordelijkheid en het goed vervullen van de directiefunctie - ook goed om te gaan met de dynamiek van de aandeelhouders en de betrokken familieleden. Dat maakt de rol voor de persoon zelf en voor anderen niet altijd even duidelijk.
Online workshop Familiestatuut
Familiebedrijven zijn gebaat bij het opstellen van een familiestatuut. Deze online masterclass is een laagdrempelige manier om meer inzicht te krijgen in wat een familiestatuut precies is, hoe dit eruit kan zien, welke onderwerpen aan bod kunnen komen en hoe je het proces kunt aanpakken.
Workshop Authentiek Leiderschap
Deze workshop gaat over persoonlijk leiderschap. Over weten wie je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat. Eigenlijk gaat het over het ‘herontdekken van je missie’, en dit zo stevig voelen dat die missie de drijfveer wordt van je gedrag. Van hieruit ben je inspirerend voor mensen om je heen en werken mensen graag met je samen.
Workshop ‘Het moedige gesprek’
Een moedig gesprek kan over alles gaan en met iedereen gevoerd worden. Het voeren van moedige gesprekken is lastig. Zowel voor de persoon die iets aan de kaak stelt, als voor de ontvangende partijen. Om als familie goed te functioneren is het van groot belang dat de drempel voor het voeren van moeilijke gesprekken verlaagd wordt. Dat geeft ruimte: er ontstaan betere familiedynamieken en betere resultaten. Als lastige onderwerpen bespreekbaar worden, geeft dat energie, lucht het op en is het een bron van leren en vernieuwen.