Hoe krijg je als ouder meer inzicht in de aanstaande generatiewisseling binnen je familiebedrijf?
Deze vraag staat centraal tijdens de interactieve masterclass Generatiewisseling.
We organiseren de masterclass voor ouders die aan het begin van een generatiewisseling staan en die meer inzicht en overzicht willen krijgen om zo het proces van de generatiewisseling goed voorbereid te kunnen aangaan.
Inhoud
Aan de hand van praktische en theoretische kaders wordt uitgelegd welke mogelijkheden er zijn in het opvolgingsproces in familiebedrijven, welke fasen je doorloopt en hoe je dit proces kunt organiseren. Naast kennisoverdracht gaan deelnemers actief aan het werk met een aantal opdrachten en leren deelnemers van elkaars ervaringen.
Het doel van de masterclass is dat deelnemers meer zicht krijgen op het integrale proces van overdracht. Waar begin je? Waar moet je aan denken? Hoe kun je het faseren en structureren?
Tijdens deze masterclass krijg je:
- Meer inzicht in het proces en de belangrijkste aspecten van de generatiewisseling.
- Praktische tips en handvatten om het opvolgingsproces in jouw familiebedrijf te structureren.
- Meer begrip van het onderscheid tussen de overdracht van leiding, eigendom en zeggenschap.
- Uitleg over de benodigde vaardigheden om de verschillende stakeholders gedurende het opvolgingsproces aan boord te houden.
Tijdens de opdrachten is het prettig om met elkaar te sparren. Het is daarom raadzaam dat beide ouders deelnemen.
Aan de masterclass kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen.
Datum en tijdstip
De masterclass generatiewisseling vindt plaats op 26 november 2025.
Heb je interesse, neem dan contact op met Eveline Maas.
Inschrijving en kosten
Je kunt je inschrijven via de activiteitenkalender.
De kosten zijn €525,- per deelnemer.
Ook als je geen lid bent van FBNed kun je deelnemen aan dit programma. Je kunt je aanmelden via dit formulier. Voor niet-leden geldt een toeslag van 25% (exclusief btw). Als het bedrijf binnen een jaar na deelname aan de workshop lid wordt van FBNed, wordt deze toeslag verrekend met de contributie.
Locatie
FBNed Landgoed Sandenburg - Stalgebouw
Sandenburgerlaan 4A
3947 CS Langbroek
Programmaleiders
Albert Jan Thomassen is directeur van FBNed en al sinds 1986 actief in de wereld van familiebedrijven. Hij heeft zich ontwikkeld tot een expert in governance- en opvolgingsvraagstukken in familiebedrijven. Als docent en moderator ontwierp hij vele programma’s en workshops voor familiebedrijven, onder meer voor Tias Business School, Rijksuniversiteit Groningen, FBNed en FBN International. Met Jacqueline van Zwol schreef hij het boek ‘Het Familiestatuut’.
Judith van Helvert is lector Familiebedrijven aan Hogeschool Windesheim. In 2018 promoveerde zij aan de Jönköping University in Zweden, bij het Centre for Family Entrepreneurship and Ownership op het onderzoek ‘The emering role of advisory boards in strategizing in family firms’. In haar huidige onderzoek richt Judith zich voornamelijk op maatschappelijk betrokken en lerende ondernemersfamilies. Daarnaast is ze onder meer actief als hoofdredacteur bij Holland Management Review.
Voor vragen over deze masterclass kun je contact opnemen met Eveline Maas, 06-1515 6335.