U bent hier:

Masterclass ‘De informele kant van het opvolgingsproces’

Tijdens deze interactieve masterclass worden toekomstige overdragers bewust gemaakt van de impact van de informele kant van het bedrijfsopvolgingsproces. De masterclass richt zich op de vroege fase van dit proces, met jonge tot jongvolwassen kinderen.

Voor een succesvolle bedrijfsopvolging zijn informele processen net zo belangrijk als formele. Het gaat hierbij om wat bewust en onbewust door ouders aan kinderen wordt meegegeven over het familiebedrijf. Deze informele kant kan de emotionele betrokkenheid van kinderen van 0 tot 25 jaar bij het bedrijf stimuleren.

Doelgroep

Deze masterclass is met name gericht op New en Now Leaders die bewust willen omgaan met de voorbereiding van hun jonge of jongvolwassen kinderen van 0 tot 25 jaar op een eventuele rol in het familiebedrijf. Ook al zal de overdracht pas over tien tot dertig jaar plaatsvinden.

Aan deze masterclass kunnen maximaal zestien deelnemers meedoen.

Inhoud

Tijdens de masterclass wordt aan de hand van praktische en theoretische kaders de informele kant van het opvolgingsproces uitgelegd. Hierbij wordt ingezoomd op de vroege fase waarin processen tussen ouders en kinderen van belang zijn voor de mate van emotionele betrokkenheid van het kind bij het familiebedrijf en/of de bedrijfsfamilie. Emotionele betrokkenheid is een belangrijke voorwaarde voor succesvolle opvolgingsprocessen. Het stimuleren hiervan is een precair proces.

“Aan de ene kant wil je dat jouw kind wortelt in het bedrijf en tegelijk wil je dat hij of zij vleugels houdt, vrijheid voelt om te kiezen. Maar als ze te veel wortelen, vliegen ze niet; geef je ze te veel vleugels, vliegen ze weg.”

Naast kennisoverdracht gaan deelnemers actief aan het werk met een aantal opdrachten, zowel individueel als in kleine groepjes.

Tijdens deze masterclass krijg je:

  • Inzicht in de informele dynamieken in het opvolgingsproces
  • Inzicht door uitwisseling van ervaringen met andere deelnemers
  • Reflectie op jouw eigen opvolgingsproces
  • Meer bewustzijn van jouw invloed op het opvolgingsproces
  • Handvaten voor het proces tussen jou en jouw kinderen

Datum en tijdstip

2 juli 2021 – 9.30 16.30 uur.
Heb je interesse, maar schikt bovengenoemde datum jou niet, neem dan contact op met Eveline Maas.

Inschrijving en kosten

Je kunt je inschrijven via de activiteitenkalender.
De kosten zijn €350,- per deelnemer. Het bedrag wordt voor aanvang van de masterclass gefactureerd.

Ook niet-leden kunnen deelnemen aan deze masterclass. Voor hen geldt een toeslag van 25% (excl. BTW). Als het bedrijf binnen een jaar na deelname aan de masterclass lid wordt van FBNed, dan wordt deze toeslag verrekend met de contributie. 

Locatie

FBNed, Sandenburgerlaan 4a, Langbroek

Programmaleider

Mira Bloemen-Bekx

Mira is gespecialiseerd in opvolging in bedrijfsfamilies. In oktober 2020 won zij The Best Doctoral Dissertation Award voor haar proefschrift over familiebedrijven: ‘Enriching the Early Phases of the Succession Process: An Explanation of the Role of Social Mechanisms in Business Families’. Mira is momenteel Dean van het Institute of Future Environments aan de Hanzehogeschool in Groningen.
 

 

 

Voor vragen over deze masterclass kun je contact opnemen met Eveline Maas, 06-1515 6335.

Ook niet-leden kunnen deelnemen aan de Masterclass. Indien het bedrijf geen FBNed-lid is, dan geldt een toeslag van 20% (excl. BTW). Als het bedrijf binnen een jaar na de start van het programma lid wordt van FBNed, dan wordt de opslag verrekend in de lidmaatschapsprijs.

Leden