U bent hier:

Opleidingen FBNed Academie

De FBNed Academie* biedt opleidingen, workshops en masterclasses voor (toekomstige) eigenaren van een familiebedrijf, familieleden (al dan niet actief in het familiebedrijf), bestuurders en niet-familieleden op sleutelposities. 

Onze programma’s richten zich op de ontwikkeling van het individu, de familie of het bedrijf. Ook verzorgen wij in-familytrainingen; programma’s op maat gemaakt voor een specifieke vraag. Je kunt hierbij denken aan thema’s als governance, het betrekken van de NxG, familiedynamieken, filantropie/impact en duurzaamheidsvraagstukken.

Heb je interesse in een opleiding? Neem dan contact op met Eveline Maas, onze Academiemanager. 

In de activiteitenkalender vind je de opleidingen die voor de komende tijd op het programma staan. 
*Onze Academie is ook toegankelijk voor familiebedrijven die geen lid zijn van FBNed. Voor niet-leden geldt een toeslag van 25% (excl. BTW). Als het bedrijf binnen een jaar na de start van het programma lid wordt van FBNed, dan wordt deze toeslag verrekend met de lidmaatschapsprijs. 

 • Masterclass basisprincipes STAK

  Er is een trend gaande naar toenemende professionalisering van STAK-besturen. Hierbij spelen vraagstukken als de samenstelling en rol van het STAK-bestuur en de interactie tussen familie, certificaathouders, directie en RvC.

 • Workshop Het moedige gesprek

  Wat is het gesprek dat in jullie familie niet gevoerd wordt, maar dat wel gevoerd zou moeten worden? Generaties lang ondernemen gaat altijd gepaard met gedoe. De workshop ‘Het moedige gesprek’ gaat over de moed om gedoe niet te vermijden, maar ervoor te zorgen dat het op tafel komt. Want als gedoe bespreekbaar wordt, geeft het energie, lucht het op en is het een bron van leren en vernieuwen.

 • Excelleren als mens

  Om te excelleren als mens is het belangrijk dat je de leiding hebt over je eigen leven. In dit vierdaagse programma ga je door middel van ervaringsgericht leren herontdekken wie jij bent, wat je plek is en hoe je vanuit je kwaliteiten en passie een unieke bijdrage aan het familiesysteem kunt leveren.

 • Workshop Eigenaarsontwikkelplan

  Welke kennis en competenties heb je nodig om een goede eigenaar van het bedrijf te kunnen zijn? Als (toekomstig) eigenaar is het van belang om hier zicht op te krijgen. Een plan om hiermee aan de slag te gaan helpt in de voorbereiding op je verantwoordelijkheden.

 • Online workshop Familiedynamieken

  In een familiebedrijf zijn de systemen familie en bedrijf automatisch verweven. De manier waarop een familiedirecteur het bedrijf leidt of waarop een STAK-bestuurder zijn of haar rol vervult is een afspiegeling van het functioneren van zijn/haar ouderlijk huis. Dynamieken in de familie zie je terug in het functioneren in de rol die iemand vervult in het familiebedrijfssysteem.

 • My Way

  My Way is een persoonlijk leiderschapsprogramma waarin een combinatie van kennis en ‘best practices’ van het familiebedrijf, én de eigen persoonlijke ontwikkeling als leider geïntegreerd zijn. Het programma zorgt voor verdieping in het inzicht in jezelf als leider; wat voor een leider ben jij en op welke wijze wil je het bedrijf en het directieteam leiden? Je leert in welke situaties welke leiderschapsstijl effectief en resultaatgericht is. Je verbreedt daardoor je leiderschapsvaardigheden, niet alleen in het bedrijf maar ook in de familie.

 • Het familiestatuut

  Deze opleiding biedt inzicht in de opzet en de werking van een familiestatuut. Gedurende vijf dagdelen, verdeeld over anderhalf jaar, volgt u het programma. Parallel daaraan werkt u met uw familie aan de totstandkoming van het familiestatuut. Naast de aangeboden theorie worden, aan de hand van de ingebrachte thema’s en dilemma’s, mogelijke oplossingen besproken.
  Deelnemers zitten in een groep met andere families om met en van elkaar te leren.

 • Ik, als eigenaar

  Een programma van 24 uur speciaal ontworpen voor de 'next generation' aandeelhouders in het familiebedrijf.  Als aandeelhouder ben je medeverantwoordelijk voor het familiebedrijf. Maar wat betekent die verantwoordelijkheid in de praktijk?

  Tijdens deze 24 uur combineren we kennis met elkaars ervaringen in familiebedrijven. De rode draad is werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Wie ben je als aandeelhouder, waar zit jouw kracht en wat zijn de in jouw groei en ontwikkeling?

 • Masterclass (toekomstige) aandeelhouders

  Deze interactieve masterclass heeft als thema: ‘hoe kan ik een goede aandeelhouder zijn in ons familiebedrijf?’
  We organiseren de masterclass voor familieleden die aandeelhouder van hun familiebedrijf zijn of worden. Aan de masterclass kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen uit verschillende families.

 • Succesvolle niet-familie directeuren

  Niet-familie directeuren krijgen tijdens dit programma inzicht in hoe ondernemende families denken, wat de impact van de familie op de onderneming is en hoe de dynamieken tussen familie en onderneming werken. De ervaring leert dat het voor niet-familie directeuren niet altijd makkelijk is om - naast de verantwoordelijkheid en het goed vervullen van de directiefunctie - ook goed om te gaan met de dynamiek van de aandeelhouders en de betrokken familieleden. Dat maakt de rol voor de persoon zelf en voor anderen niet altijd even duidelijk.

 • Inzicht in de financiën van het bedrijf

  Dit interactieve programma geeft (toekomstige) certificaat- en aandeelhouders zonder financiële achtergrond inzicht in de cijfers van hun familiebedrijf. Om de rol van certificaat- of aandeelhouder goed te vervullen is het van belang om de cijfers van het familiebedrijf te kunnen interpreteren. De cursus is modulair opgebouwd en bestaat uit een tweedaagse basiscursus en twee verdiepingsdagen.

 • Harvard Onderhandelen

  Deze workshop biedt tools vanuit de Harvard Onderhandelingsprincipes om naar de complexiteit van je uitdagingen te kijken en om vaardiger te worden in het onderhandelen met jezelf en je omgeving. Onderhandelen doe je dagelijks, vaak zonder dat je er bewust van bent. Afhankelijk van de context onderhandel je voor jezelf, voor de familie, het bedrijf of voor een bepaald doel. 

Naar alle thema's

Leden