U bent hier:

Familiebedrijven in Nederland

De definitie van een familiebedrijf

Een onderneming is een familiebedrijf als de meerderheid van de zeggenschap (direct of indirect) in handen is van een natuurlijk persoon of een familie en tenminste één familielid actief betrokken is bij het bestuur van de onderneming. Bij beursgenoteerde bedrijven moet tenminste 25% van de zeggenschap in handen zijn van de familie.

Ledenprofiel

Profiel FBNed leden, de kengetallen per 01.01.2019

aantal leden 207 familiebedrijven
gezamenlijke omzet € 52 miljard euro
totaal aantal medewerkers 230.000

Communities

In een groeiende vereniging met meer diversiteit is het belangrijk dat leden ook in een kleinere groep ervaringen kunnen uitwisselen. Daarom introduceerde FBNed in 2015 communities. Hierin kunnen onze leden met gelijken in de vertrouwde en veilige FBNed omgeving praten over de dilemma’s en uitdagingen die hen bezighouden. 

Wat willen we met een community bereiken?

Een FBNed community verbindt FBNed leden die in dezelfde fase van hun loopbaan of rol in de familie en/of het bedrijf zitten. Per community worden er relevante bijeenkomsten, sprekers en programma’s georganiseerd. FBNed koppelt gelijkgestemde leden aan elkaar, met als doel kennis te kunnen delen, ideeën op te doen en onderlinge relaties sterker te maken.

Lees meer over communities

Internationaal netwerk

Familiebedrijven staan wereldwijd voor dezelfde uitdagingen. De oplossingen die familiebedrijven in andere landen en andere culturen hebben gevonden om duurzaam succesvol te blijven, kunnen ook bijzonder interessant zijn voor onze Nederlandse leden. Wij vinden het daarom belangrijk onze leden toegang te bieden tot netwerken van familiebedrijven in andere landen. Daarom zijn we aangesloten bij het Family Business Network International (FBN-i) en European Family Businesses (EFB). 

Family Business Network International (FBN-i) is een wereldwijde organisatie met ruim 5.600 leden uit meer dan 50 landen. FBN-i biedt educatieve en netwerkmogelijkheden voor familiebedrijven. Leden van FBNed hebben exclusief toegang tot een besloten internetplatform met best practices, artikelen, cases en de ledendatabase. Daarnaast organiseert FBN-i diverse internationale bijeenkomsten. Het belangrijkste evenement is de jaarlijkse Global Summit. Binnen FBN-i is ook een uniek next generation netwerk actief dat de volgende generatie de kans biedt eigen contacten op te bouwen met gelijkgestemden o.a. tijdens de jaarlijkse Next Generation Global Summits, New Leader Circles en mogelijkheden voor internships.

European Family Businesses (EFB) behartigt op Europees niveau de belangen van familiebedrijven. Sinds 2011 heeft EFB een eigen kantoor in Brussel en onderhoudt zij nauwe contacten met Europarlementariërs en beleidsbepalers binnen de Commissie. Zo is de laatste jaren veel aandacht besteed aan het vergemakkelijken van de bedrijfsoverdracht, hetgeen inmiddels Europees beleid is en ook in de verschillende lidstaten heeft geleid tot betere fiscale faciliteiten. In september 2015 heeft het Europese parlement een own-initiative report over familiebedrijven geaccordeerd. EFB heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van dit rapport.

Leden