Bejo is actief in de veredeling, productie, bewerking en verkoop van kwaliteitszaden. Met 2.200 medewerkers in 31 landen is het familiebedrijf een wereldspeler in groentezaden. Het assortiment bestaat uit meer dan 1.200 rassen, verdeeld over ongeveer 50 gewassen waaronder brassica’s (koolsoorten), wortelen, uien en asperges. Bejo levert zaden in zo’n honderd landen en heeft tientallen vestigingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Oceanië, Azië en Afrika. Het in 2024 geheel vernieuwde hoofdkantoor is gevestigd in Warmenhuizen.
Bejo is ontstaan uit de zaadbedrijven van Cor Beemsterboer (opgericht in 1912) en Jacob Jong (opgericht in 1899). Sinds de jaren zestig werkten deze bedrijven samen aan nieuwe veredelingstechnieken, wat in 1978 leidde tot een fusie.
De aandelen zijn in handen van veertien familieleden, negen van de familie Jong en vijf van de familie Beemsterboer, waarvan vier van de derde en tien van de vierde generatie. Hoewel het directieteam volledig bestaat uit niet-familieleden, zijn meerdere familieleden werkzaam in het bedrijf. Meer dan twintig NxG’ers worden actief betrokken bij het familiebedrijf middels excursies, stages, open dagen en de Bejo Academy.
Tijdens het familiebedrijfsbezoek vertelt John-Pieter Schipper, managing director van Bejo, over de internationale expansiestrategie: een samenspel van telers, dealers, ketenpartners en medewerkers. Allen hebben de vrijheid om op hun lokale markt het beste uit de producten te halen. Na een rondleiding door het nieuwe hoofdkantoor en de verwerkingslocatie gaan we in gesprek met de families Beemsterboer, Jong en Barten. Welke types eigenaren kennen zij binnen de familie en wat wordt er van de aandeelhouders verwacht? Wat doen de families om de volgende generatie te betrekken? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst van familie en bedrijf? Tijdens het aansluitende diner is er volop gelegenheid hierover door te praten en kennis te maken met andere FBNed-leden.
Programma
13.30-14.00 uur Inloop
14.00-14.20 uur Welkom door John-Pieter Schippers (CEO): Internationale
expansiestrategie van Bejo
14.30-15.45 uur Rondleiding door nieuwe hoofdkantoor en veredelingslocatie
16.00-17.30 uur In gesprek met families Beemsterboer, Jong en Barten: hoe betrekken ze de volgende generatie en wat doen ze om de beste eigenaar te blijven?
17.30-19.30 uur Borrel en diner