U bent hier:

Leiderschap in het familiebedrijf.

Programma voor New en Now Leaders die meer over persoonlijk leiderschap willen leren en dit verder willen vormgeven.

Doelgroep

New en Now Leaders.

Inhoud

Als leidinggevende in het familiebedrijf wil je de ruimte hebben om de juiste beslissingen te nemen voor het bedrijf en voor de familie. Waarbij je een goede samenwerking met de directie en met je familie ervaart als een belangrijke toegevoegde waarde bij het nemen van die beslissingen.
Uit onderzoeken en ervaringen blijkt dat die samenwerking bij een deel van de leidinggevenden niet zo harmonieus verloopt. Bijvoorbeeld omdat mede-directieleden het lastig vinden om genomen besluiten uit te voeren en elkaar aan te spreken. Of omdat aandeelhouders niet op een lijn zitten over het voorgestelde beleid. Casus:

Frits, sinds vijf jaar eindverantwoordelijk in een goedlopend bedrijf, steekt veel energie in zowel het leiden en inspireren van de organisatie als in het informeren en betrekken van zijn familie. Zo doet hij dat al jaren. Zowel de commissarissen als de familie vragen hem een discussiestuk te maken over de toekomst van het bedrijf, maar daar komt hij amper aan toe. Hij ervaart druk en krijgt steeds minder zin om iedereen erbij te betrekken, te sturen en te enthousiasmeren. Frits wil graag meer tijd steken in zaken die hem energie geven. En meer vrijheid ervaren op de plek van leidinggevende.

Dit programma biedt een reflectie op jou en je persoonlijk leiderschap.
Gezamenlijk werken we onder andere aan vragen als: ‘wie ben je?’, ‘wat zijn de verschillende rollen in je leven’? In welke mate kun je leiding aan jezelf geven en wat betekent dat voor het leidinggeven aan anderen? Wat zijn je kwaliteiten, valkuilen en ontwikkelkansen? Wat heb je te accepteren over je eigen leiderschap? Waar krijg je energie van en wat kost energie?

De eerste dag staat in het teken van kennismaken, ervaringen delen, uitwerken van verschillende vraagstukken, een-op-een gesprek met Maike of Edwin.
De tweede dag worden de casussen besproken. Iedereen krijgt ruim de tijd om zijn casus in te brengen waarna we erover in gesprek gaan met de totale groep.

Deze tweedaagse bestaat uit theorie, afgewisseld met oefeningen, feedbackgesprekken en groepsopdrachten. Dit programma vraagt zelfreflectie en daagt je uit om uit je comfortzone te komen en te onderzoeken wat jouw richting is. De situaties zijn herkenbaar voor iedereen. Op soms onorthodoxe wijze leer je meer over jezelf als mens en als leider en over jouw uitdagingen. Openheid en vertrouwelijkheid zijn kenmerkend voor deze workshop.

De dilemma’s van de deelnemers vormen de basis van het programma. Ongeveer een maand voor aanvang vragen we je een casus in te sturen, waarover je graag advies wilt krijgen van de groep.  

Data en duur

Data voor 2021 zijn nog niet vastgesteld.

Locatie

Hotel Bakker in Vorden

Inschrijving en kosten

De investering voor dit programma is € 1.295,- (exclusief btw) per persoon.
Dit is inclusief een overnachting en eten en drinken.

Inschrijven kan door je aan te melden op de activiteitenkalender of contact op te nemen met Eveline Maas. Het cursusgeld wordt voor aanvang van de opleiding gefactureerd en voldaan.

Ook niet-leden kunnen deelnemen aan dit programma. Voor niet-leden geldt een toeslag van 25% (excl. BTW). Als het bedrijf binnen een jaar na de start van het programma lid wordt van FBNed, dan wordt deze toeslag verrekend met de contributie. 

Het minimale aantal deelnemers is zes, het maximale aantal is acht personen.

Programmaleiders

Edwin Fafíé

Edwin Fafié verliet in 2009 de directiekamer van een groot Nederlands familiebedrijf, waar hij in dertig jaar was opgeklommen tot directeur HRM. Hij startte zijn eigen bedrijf: Perceptie. Zijn kennis en inzicht in wat mensen en organisaties beweegt, krijgen vorm in adequate advisering, coaching en doelgerichte trainingen. Mensen ontdekken bij hem de betere versie van zichzelf. Voor FBNed begeleidt hij Now Leader forumgroepen.

Maike van der Donk

Maike van der Donk komt uit een ondernemersgezin en is betrokken bij het familiebedrijf van haar moeders kant. Ze heeft jaren in de corporate wereld gewerkt, voornamelijk bij een wereldwijd executive search bureau. Zij was 10 jaar parttime werkzaam bij FBNed, waar zij onder andere verantwoordelijk was voor de uitbouw van de FBNed Academie. Zij werkt vanuit haar eigen bedrijf Limetree en vanuit Tachles aan samenwerking en leiderschap in organisaties en families, onder andere met leiders en opvolgers in het familiebedrijf.

 

 

 

Reviews

Eerdere deelnemers zeiden het volgende.

“De cursus was echt ontzettend goed. Het leverde me veel inzichten op en concrete tools om mee aan de slag te gaan.” – Caroline Lubbers

“Ik ben erg enthousiast. Het heeft mij heel veel gebracht. Hoe Maike en Edwin dit samen aanpakken is heel mooi. Ze houden een goede spiegel voor. Het is lekker confronterend, zodat je met jezelf aan de slag kunt.” – Bart Goossens

“Een boeiende training voor oud en jong. Leuk om elkaar te prikkelen en te sturen. Een goede mix van verschillende mensen maakt het interessant.” – Kees van Doorn

Leden